zondag 20 september 2015

Steeds meer zorgverleners chronisch vermoeid of kampen met burn out.


In een eerder blog schreef ik al over de zorgwekkende toestand van werknemers rond de leeftijd van 30 jaar oud en een burn out. In de huidige participatie samenleving ligt burn out bij zorgverleners en mantelzorgers op de loer.
Cognitieve Gedragstherapie ( CGT ) is een effectieve methode in de behandeling en begeleiding van mensen met burn out verschijnselen of een burn out.  

Veel zorgverleners en mantelzorgers zijn vermoeid.

De volgende klachten beschrijven zij,  voorkomend in combinaties:

·         concentratieproblemen

·         geheugenstoornissen

·         slecht slapen

·         spierpijn

·         hoofdpijn

·         pijn in de gewrichten

·         sporten lukt vaak niet meer

·         als een berg op zien tegen gewone dingen als de trap op lopen

Het één leidt tot overbelasting van het volgende. Deze klachten zijn een voorloper en gaan door. Een burn out ligt op de loer.

Echter, juist zorgverleners en mantelzorgers zijn zorgend van aard. Zorgen voor een ander, zichzelf voorbij lopen. Gevoel van falen is zo hard als men zich eens moe waant. Teleurstelling in zichzelf gecombineerd met (groot) verantwoordelijkheidsgevoel levert maar al te vaak dat juist deze mensen blijven doorgaan.

Tot het totaal niet meer kan, het lichaam stop zegt.  Het sporten lukte al niet meer door tijdgebrek en nu is de enkel verzwikt tijdens een wandeling. Eenmaal gezeten op de bank bonkt het hoofd maar door. Een blik gaat al naar de telefoon;  “Zal ik nog even bellen, ik zou vandaag mw. Jansen haar voeten even inwrijven”. Nee, natuurlijk staat dat niet in haar behandelingsplan, dan kost het weer extra geld wat er niet is..  En er was nog iets,,  vergeten; “wat is het nu, kom op hoofd, hup je moet het wel doen!”  etc. 
Wat denkt u, slaapt deze zorgverlener ’s nachts nog voldoende?

En wat denkt u dat de huidige omgang met ouderen en chronisch zieken etc. doet met vele zorgverleners. Hun verantwoordelijkheidsgevoel wordt elke keer weer benadrukt. In de media, in verslag en door hun zelf. De laatste intern en in combinatie met de andere klachten hanteerbaar tot het niet meer te dragen is.

Hoe snel zal dan vermoeidheid haar weg vervolgen naar burn out? En dan volgt een bezoek aan een bedrijfsarts en huisarts, evt. een maatschappelijk werker verbonden of toegewezen door het bedrijf. Het gevoel dat deze de zorgverlener enkel weer aan het werk willen hebben overheerst helaas vaak bij de zorgverlener. Of het waar is laat ik aan uw beoordeling.
Een effectieve behandeling

Er zijn wel medicijnen die kunnen helpen om patronen ( bv. slecht slapen of piekeren) te doorbreken. Echter medicatie is in dit soort situaties enkel bruikbaar, indien men het ziet als ondersteunend. Radbout Nijmegen heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan en geleerd dat de meest effectieve behandeling Cognitieve Gedragstherapie is. Het doel van de behandeling is gericht op het doorbreken van patronen. Het gedrag, de manier van leven veranderen. Het kan, doordat men leert anders te denken.
Maar dit kost inspanning, vooral van de cliënt. Voeg dit samen met de vermoeidheid en het is goed te begrijpen dat het gehele traject tijd kost. Een jaar de tijd nemen om te leren, leren toepassen van wat deze therapie biedt. Het levert op dat een groot deel van de klachten verdwijnt!

Een luisterend oor, een effectieve therapie. In uw behandeling staat u als zorgverlener in het middelpunt. U heeft de regie over uw leven en uw therapie, zo draagt u verantwoordelijkheid over u zelf en leert dat deze net zo belangrijk is als de verantwoordelijkheid voor anderen. 

Laat dit blog lezen aan wie u daarvoor geschikt acht. Wie weet helpt u een collega of u zelf met deze informatie. Een blog die mij na aan het hart ligt. Meer dan 20 jaar ben ik werkzaam geweest in de ggz. Bij cliënten veel problematiek gezien, begeleid etc. Naast de dagelijkse werkzaamheden actief bij het Opvangteam voor Hulpverleners. Training CGT is positief afgerond in 2011.

Bij vragen of wilt u hulp, neem contact op.
 
Carla Pathuis
 
Conflict Coach en Mediator. Coach en Kleurcounselor
 

 Clara Pacta   
Industrieweg 14
9781 AC Bedum
06-14895628
Info@clarapacta.nl
www.clarapacta.nl           
                                                   In Openheid Verbinden, Actief Vooruitblikken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten