zaterdag 3 oktober 2015

Familie en foute partnerkeuze; een oorzaak van conflicten en scheiding.


Vaak gebeurt het dat een partner gekozen wordt die lijkt op één van de eigen ouders, waarna (later) conflicten ontstaan door de ‘negatieve’ kanten van de partner…of door een eigen patroon afkomstig uit de kindertijd. Een patroon, destijds nodig of goed toepasbaar, maar waar wellicht afscheid van genomen kan worden.
Zeer waarschijnlijk  zou ook u zou liever - tijdig- inzicht willen in de eigen innerlijke wereld. Verliefd worden op de partner die goed is voor u.  Een partnerkeuze gebaseerd op weten wat nodig is, wat een aanvulling is, waardoor groei mogelijk is.

Familieopstellingen kent haar oorsprong uit diverse stromingen en gedachtegangen van oa. Freud, religie en rituelen zoals oervolkeren al deden. Het maakt duidelijk waar knelpunten zitten, waar krachtvelden zich bevinden. Omdat je snel doordringt tot de kern scheelt dit in tijds- en energie investering. Inzichten worden snel verkregen in patronen gerelateerd aan familie, partner, loopbaan, ziekte, relaties etc.

De context van het conflict meenemen houdt in dat deze vorm van systemisch coachen heel geschikt is tijdens het mediation proces.


Persoonlijkheid van iemand, het gedrag wat iemand laat zien, hoe iemand door een veranderproces gaat. Het zijn zaken die van invloed zijn op het eigen proces.
TA kan worden ingezet om je interacties met anderen te verbeteren. Inzicht verkrijgen waarom je reageert zoals je doet etc. 

Wat wilt of wenst u?
Met het wat ouder worden verandert het eigen zelf-reflecterend vermogen. Het geeft ruimte om naar het eigen proces te kijken, in te zien wat niet meer nodig is ( kind patroon). Het geeft op een gegeven ogenblik voor velen een vraag die in beginsel open is;
- Uit elkaar gaan en mogelijk ons in een volgende relatie in eenzelfde patroon en conflict terug vinden.
- inzetten voor deze relatie om, na te hebben doorgewerkt wat de eigen kind patronen zijn, te ontdekken waar u nog meer verliefd op werd bij deze partner en misschien weer wordt.
- Of uit elkaar gaan, maar dan met de kennis en meer inzicht over de eigen persoonlijkheid/ relaties etc., wat hopelijk een fijn vervolg kent in de eigen toekomst.


Komende vanuit psychiatrie/verslavingszorg is systemisch werken voor Clara Pacta gewoongoed.
Clara Pacta kan familieopstellingen / TA toevoegen in de conflict coaching. In overleg wordt tijdens het mediationproces een uitstapje gemaakt naar conflict coaching.

Meer weten, neem vrijblijvend contact op.
                                                                                Carla Pathuis

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten